VEČER – 2 minúty
– 1 dl kvásku vyberieme z chladničky a keď bude mať izbovú teplotu vylejeme ho do väčšej nádoby
– Pridáme 1,5 dl vody
– Pridáme 150 g ražnej múky a rozmiešame to /hmota má byť hustejšia ako na palacinky/
– Prikryjeme tanierikom a necháme celú noc na stole kysnúť
RÁNO – 3 minúty

– Kvások nakysol, premiešame, odoberieme toľko koľko sme mali v sklíčku včera a odložíme do do chladničky
– Odvážime 600 g múky /300g výberová + 300g celozrná,…….kukuričná, ražná,špardlová aký chlieb chceme mať, vždy je dobré dať min 200g výberovej a zvyšok akú chceme. Neodporúčam piecť iba z bielej múky. Ak máte radi tak pridať rôzne semienka- slnečnica, sezam, rasca, proso, sušené paradajky,…/
– Kvások+ múka + kopcovitá lyžička soli + 300/400 ml vody, mixérom na hnetenie vymiesime / cesto má byť husté/ zatvoríme misu a necháme kysnúť minimálne 5 hod. maximálne 8 hod.
POOBEDE – 1 minúta
– Keď prídeš z práce nakysnuté cesto vyklopíš do misy z jánskeho skla, do ktorej si dáš umelohmotnú fóliu na pečenie /papier na pečenie neodporúčam-prilepí sa/
– Zatvorené cesto dáme piecť do nepredhriatej rúry, pečieme na 220 st. 55-60 min. /záleží z akej múky pečieme/
Chlieb vyklopíme do utierky, necháme ho v utierke vychladnúť a pokiaľ ho nezjeme držíme ho v utierke a aby nestvrdol aj v jánskom skle.
DOBRÚ CHUŤ!!!