Pečenie chleba z ražného kvásku

VEČER  – 2 minúty

–          1 dl kvásku vyberieme z chladničky a keď bude mať izbovú teplotu vylejeme ho do väčšej nádoby

–          Pridáme 1,5 dl vody

–          Pridáme 150 g ražnej múky a rozmiešame to /hmota má byť hustejšia ako na palacinky/

–          Prikryjeme tanierikom a necháme celú noc na stole kysnúť

RÁNO – 3 minúty

Cesto na kváskový chleba

–          Kvások nakysol, premiešame, odoberieme toľko koľko sme mali v sklíčku včera a odložíme do do chladničky

–          Odvážime 600 g múky /300g výberová + 300g celozrná,…….kukuričná, ražná,špardlová aký chlieb chceme mať, vždy je dobré dať min 200g výberovej a zvyšok akú chceme. Neodporúčam piecť iba z bielej múky. Ak máte radi tak pridať rôzne semienka- slnečnica, sezam, rasca, proso, sušené paradajky,…/

–           Kvások+ múka + kopcovitá lyžička soli + 300/400 ml vody, mixérom na hnetenie vymiesime / cesto má byť husté/ zatvoríme misu a necháme kysnúť minimálne 5 hod. maximálne 8 hod.

POOBEDE – 1 minúta

–          Keď prídeš z práce nakysnuté cesto vyklopíš do misy z jánskeho skla, do ktorej si dáš umelohmotnú fóliu na pečenie /papier na pečenie neodporúčam-prilepí sa/

–          Zatvorené cesto dáme piecť do nepredhriatej rúry, pečieme na 220 st. 55-60 min. /záleží z akej múky pečieme/

Chlieb vyklopíme do utierky, necháme ho v utierke vychladnúť a pokiaľ ho nezjeme držíme ho v utierke a aby nestvrdol aj v jánskom skle.

DOBRÚ CHUŤ!!! 

Tento eshop používa k poskytovaniu služiebsúbory cookie. Používaním tohoto eshopu s tým súhlasíte. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close